F Klavye Okulda
/
bariscetinkol
/ 23 Ocak 2011
22 Ocak 2011 tarihli habere göre F klavyenin kamu kuruluşları ve okullarda zorunlu hale gelmesi için çalışmalar başlamış. Kamu kuruluşları yıllarca F klavye kullandıktan sonra bilgisayar sistemlerinin ihale tipi toplu alım ve buna bağlı piyasa koşulları nedeniyle Q klavyeye dönüşmesi sadece 10 yıl almıştı. Bir ara F klavyenin dış mihraklar karşısında kazanılmış bir zafer olduğu da konuşulanlar arasındaydı. F'nin diğer klavye tiplerine göre Türkçe'de sık kullanılan harfleri ortada toplaması nedeniyle veri girişini kolaylaştırması uzun vadede düşünülebilecek bir şey. Veri girişi diyorum, çünkü eğer bu sosyal paylaşım için kullanılan veriyi artıracak bir şey ise bu o ağlardaki paylaşımın hızını artırabilir. Düşünülünce bu durum dünyada tekrarlanan sözcük sayısına, çok sayıda Türkçe sözcüğü yine ve yeniden sokacak demektir. Hızlı yazmanın üretim ve yaratıcılık ile bağlantısı "otomatik yazı"ya kadar gidebilir, ancak bugün bu teknikle yazı veya şiir yapmayanların sayısı Q klavye kullananlar kadar çok. Klavye savaşı kitlesel olarak zamanın iyi kullanımı için dil üzerinden düşünülmüş bir makro şey.
Bugün F klavye yüzde 10 dolaylarında kullanılıyor. 10 parmak klavye kullanımı ise yüzde 4. Bu oran Avrupa ve Amerika'da yüzde 85. Bu, bilgisayar ve ondan ayıramadığımız internetin (bir zamanlar ayırıyorduk) alabileceği veriye yapılan katkının da göstergesi.
Okullar artan bilgisayarlar nedeniyle kendi klavyelerine sahip olan öğrencilerle dolu. 2009 yılında KTÜ'de yapılan bir araştırmaya göre üniversiteye yeni gelen öğrencilerin yüzde 70'e yakınının kendi bilgisayarı bulunuyor. Bu bilgisayarların yüzde 70'i masaüstü, yüzde 30'u dizüstü. 2007-2009 karşılaştırmasında dizüstü bilgisayarlar yüzde 100'e yakın oranda artmış. Görünüşe göre de taşınabilir bilgisayar oranı giderek artacak. Bu artışla doğru orantılı olarak internet kullanımının artacağını ve söz, sözcük, kısaltılmış ifade ve gülücüklerin ne kadar olacağını tahmin edemeyebiliriz. (Araştırmanın sunumu için tıklayın.)
Üniversite öğrencilerinin bilgisayar sahipliği oranları, okullarında değişen klavyelerin onları ne kadar geç etkileyeceğini ya da bu değişimin geçicilik sürecini kanıtlar gibi. Ancak bunun yanında, işsizlik nedeniyle kamuda çalışma isteğinin eski dönemlere göre yükselmesi F klavyenin bir tür paralı eğitim ve kurs meselesine dönüşmesine de neden olabilir. F klavye kursları açılabilir ve dil ile olan sınavımız iyice simgesel ve hayati bir çorbaya dönebilir.
Bilgisayar okur yazarlığının F klavyeye zamanla dönüşmesinin ne getireceğini tam olarak bilemiyoruz, tek bildiğimiz simgelerin hep var olacağı. Sosyal ağlara, sohbet programlarına, yorum kutucuklarına, telefon mesajlarına, aşk mektuplarına, sözleşmelere, tuvalet kağıtlarına, nereye yazıldığı ve hızı önemli olmadan var olacaklar. Sonlanmadan önce de hep kültürel ve ekonomik bir savaşın simgeleri olacaklar, simgenin simgesinin simgesi.
(Siz yine de merak etmeyin. Bir pazar günü kapanan E Cafe'nin bankına yaslanıp camın kenarından sızan interneti çekerken klavyeniz Q kalabilir.)
0 yorum:
Yorum Gönder