Bir toplantının Japoncası



Her yıl Japon sevgisini aşılamak için Ege Üniversitesi yerleşkesinde düzenlenen Kitap Günleri'nin altıncısı gerçekleştirildi. Aslında "gerçekleşti" lafı biraz fazla çünkü silik bir tezahürden öteye gitmedi.

Yıllarca, azalan verimlerde olduğu gibi, artan ivmeyle azalan bir performans gerçekleştirildi bu Ege Kitap Günleri 6'da. Kültür, Sosyallik işlerinin üniversitedeki candamarı topluluklar olduğundan, toplulukların bu kitap günlerinde düştüğü silik konum bana "n'oluyor lan!" dedirtti. Bunun tartışılması Üniversite ortamında kültür-sanat işlerinin ne denli acıklı bir durumda olduğunu gösteriyor. İlkokuldan beri dünyaca ünlü piyanistlikle itham edilerek pompalanan İdil Biret kapalı gişe konser verirken, Genco Erkal'da salon tam dolmadı. İşin ilginç yanı bu iki kişinin de kitapla bir ilgileri yok.

Buralar böyle yeşillikti, bostandı, demek istemezdim ama önceki yıllarda katılımın daha iyi olmasını bir yana bırakalım, bir üslup vardı. Resim Topluluğu'ndan Edebiyat Topluluğu'na, Rock Topluluğu'ndan politik-tarihsel topluluklara kadar birçok söyleşi ve saire düzenlenirdi. Ama severiz ama üzülürüz, İlber Amca'dan Güven Kıraç'a, Zeki Demirkubuz'lardan Banu Avar'lara geniş bir yelpazeden ünlü ünsüz, sanatçı akademik birileri gelir muhabbet-gırgır olupdu. Bu kez güldürmedi. Ege Kitap Günleri 6'da Şiir Topluluğu ve Sinema Topluluğu'ndan başka katkı sağlayan olmadı. Okul'un getirdiği konuklar zayıf, açılan stantlar yine tatminsizdi (ki gittikçe azalan öğrenci ilgisi de bu durumu meşrulaştırmaya yardım ediyordu). Sinema Topluluğu'nun etkinlikleri bir dizi yönetmeni ve kendi topluluk başkanlarının tez sunumundan ileri gitmezken başka topluluklar bunu bile yapamadı.

Peki ya bütün bunlar olurken Şiir Topluluğu ne yaptı? Her zamanki yaptığını. Önceki Günler'de ilgi çekemeyen Şiir Topluluğu etkinliklerindeki ilgiyi artırarak bu kez ilginç biçimde öne çıktı.

Bozuğun Estetiği
Şiir Topluluğu'nun ilk olayı Emrah Altınok'un yerleşkeye gelmesiydi. Bir tanıdığının kitabıyla karşıladığımız gibi, bozuk ile ilgili bir sunum yapan Altınok'la muhabbet etmeye biralı güzel bir yemekle son verdik. Bu konunun ilginç yanı da panele gelenlerin önemli bir kısmının aslında Emrah Altınok'un fotoğrafçılığıyla ilgilenmeleriydi. Emrah'ın anlattığı, tartıştığı şeyler akademiden şiire, fotoğraftan müziğe genel bir beyanattan çok daha fazlasıydı. Manisa'dan gelen arkadaşına uğurlarken yüzlerimizde beliren "smiley"ler, hem kendisinin hem bizim hemi de Tkür şiirinin içine düştüğü rezaletin nasıl da zevkli olduğuna birer göndermeydi. Gamzelerimizi de alıp oraya soktuk.

Şiirin halini konuşmaktan başka herşeyi yaptık, tıpkı yapılmasında yarar olduğu gibi.

Şiir Yarışması 5
Geçerliği çoklar tarafından sorgulanan birincisiz şiir yarışmasının bu yıl da inatla yapılması sevk vericiydi. Yarışmanın iyiyi değil, denk geleni seçtiği bu yıl da bir kez daha kanıtlanmış oldu. Yarışmanın en iyi yanı bazı inanlılara kitap armağan etmesiydi.

Ekoloji: Bir Kitabın Anatomisi
Altınok'taki yaratıcılığımızı İrem Çağıl ve Egemen Özkan'da farklı bir şekilde sergiledik ve onlara bir göbeğinde tek sinek olan bir A4 Sinek sekizlisi çizerek karşıladık onları. Ertesi günkü toplantıda, bir konferans salonu ayarlayarak başlattığımız panelin aslında bir kafede yapılacağını kestirememiştik. E-Kafe'nin Fen Fakültesi tarafında yağmurun altında oturup Ekoloji'nin her halinden konuştuk. (İrem ve Egemen İstanbul'un yağmurunu da getirmişlerdi.)

Elyapımı defter ve kitap atölyesi
Sineksekiz yayınevinin elyapımı defter yaptırması olayına yerleşke kızlarından büyük ilgi vardı. Son gün olmasına karşın en etkin ve randımanlı etkinlik buydu. Ben de bir Japon defteri yaparak Barış Çetinkol'e hediye ettim. Toplantı çıkışında hep beraber Türkiye'de alternatif medya'nın alanları tartışıldı ve EÜ Lokalinde rakılı güzel bir yemek yendi. Sabahlar olmadı.

USB Belek'te rüya gibi bir haftasonu
Bütün bunların üzerine bugün ÜDS'ye giren arkadaşlarımız oldu. (Ben bir %78 alırım mesela.) Şimdi de Diploma Tezi'ne dönmesi gerekenler var.

Since sonAt'ın son sayısı bu kadar gecikti, ben de Kampüs Günlüğü'nün bir çeşidini buraya yazmak istedim.
Sinek Sekiz Yayınevi
Ege Kitap Günleri 6

0 yorum:

Yorum Gönder